Een dag naar de Cham eilanden

Na vele aanbevelingen te hebben gekregen besloot ik  samen met twee vriendinnen om de Cham eilanden te gaan bezoeken en te gaan bekijken met onze eigen ogen. Vanaf het strand van Hoi An was het eiland al in de verte te zien. Het zag er groot uit, met veel bergen. Hierdoor waren we al nieuwsgierig geworden. Vele omschreven het eiland als een prachtig tropisch eiland met veel groen en mooie stranden. Maar het aller mooiste was dat de geschiedenis van de Cham nog steeds zichtbaar is o het eiland. Niets was minder waar!

Op een zaterdag ochtend stond de wekker al vroeg, om 08:00 werden wij opgehaald vanaf ons hotel. Het busje stond klaar, we stapte in en we maakte meteen kennis met onze medereizigers namelijk: twee Amerikanen en drie Duitsers. We reden naar een klein haventje gelegen in Hoi An. We stapte op de boot, een grote relaxte boot gemaakt van hout. Op de boot hebben we lekker van het zonnetje kunnen genieten en ondertussen ervaringen uitgedeeld met onze medereizigers. Na 1,5 uur kwamen we aan bij het hoofd eiland. Meteen proefde we de sfeer van alle vissersmannetjes op kleine houten bootjes om ons heen. We stapte de boot af op het eiland en we liepen het eiland op, waar we gelijk tegen een marktje aan liepen. Het was niet zomaar een markt. De markt stond vol met allerlei soorten vis, vissoorten waar ik nog nooit van had gehoord. Ondertussen sprak de gids, die ons uitlegde dat dit eiland is ontdekt door de Cham cultuur. Een volk afkomstig uit Indonesië landde op de Cham eilanden. Daarom zijn deze eilanden genoemd naar de Cham. De Cham stond bekend als handelaars, en in die tijd was het eiland de grootste handelshaven van het volk.

We liepen verder door het mooie landschap, maar wat toch meer bebouwd was met kleine huisjes dan ik had verwacht. Het was vooral toeristisch met allerlei souvenirs die je kon kopen. Maar dit maakte het uitzicht niet minder mooi. Na een tijdje stopte we bij een waterput. De gids bleef stil staan bij de waterput en legde uit dat de waterput gebouwd is door de Cham. Een diepe put wat gebruikt werd om water te halen

Na de rondleiding op het hoofdeiland, gingen we snorkelen. Naast dat het eiland nog veel geschiedenis heeft van de Cham cultuur, staat het eiland ook bekend om het mooie koraal langs de kust. Na een uur gesnorkeld te hebben en allerlei mooie vissen en koraal te hebben gezien, kregen we trek en was het tijd voor een lunch. We vaarde naar de zogenaamde Cham beach, een prachtig stukje strand vol met palmbomen, wit zand en helder blauw water. Het leek wel een plaatje. Cham beach is één van de vele strandjes op de Cham eilanden. We stapte de boot af en schoven aan een grote ronde tafel. Wat natuurlijk niet kan ontbreken tijdens een lunch op de Cham eilanden is natuurlijk de vis. De hele tafel werd vol gezet met allerlei soorten vis, reist en noodles. Het was heerlijk!

Na nog even een frisse duik te hebben genomen in de helder blauwe zee, waar ik op het diepste punt nog steeds mijn tenen zou kunnen zien, wat foto’s te hebben genomen van het prachtige uitzicht en waarna we nog even lekker van de zon hebben genoten was het einde van de dag aangebroken.

Een bezoekje aan de Cham eilanden was erg indrukwekkend! Ik heb met eigen ogen kunnen zien hoe de Cham leefde op dit eiland. dit was voor mij een ervaring die ik niet zal vergeten en ik aan iedereen zou aanraden.

Groetjes, Joyce

Plaats een reactie