De Cham Cultuur

De Cham zijn een hindoeïstisch, islamitisch en boedistisch volk dat het meest in Cambodja en Vietnam woont. Vroeger hadden de Cham een eigen rijk, genaamd het Cham-rijk. De Cham hebben een eigen taal en cultuur, wat nu nog te zien is in Vietnam. Het belangrijkste beroep van het Cham-volk was werken op een rijstplantage.
Brahmini
Hier kunt u het verhaal over de Cham cultuur lezen.

Cham Cultuur
Er was eens een volk genaamd de Cham. Dit volk leefde in de tweede eeuw na Christus. Het volk was te vinden in de smalle landstrook in Centraal Vietnam tussen de Zuid-Chinese zee en het Truong son gebergte. Het volk werd ook wel de piraten genoemd, omdat ze op de Zuid-Chinese zee andere schepen aanvielen om te kunnen zorgen voor de levensmiddelen voor hun volk. Er ontstond een voortdurende strijd in de Cham, want ze vielen niet alleen op zee aan, maar er was ook een strijd op het land voor een groter leefgebied. Een belangrijk persoon uit de Cham geschiedenis is koning Bhadravarman. Hij heeft een rijke geschiedenis achter gelaten, die nog steeds voelbaar en tastbaar is in de regio Danang. Hij zal jullie mee nemen terug in de tijd naar de 2e eeuw na Christus, waar het allemaal begon.
Ik zal mezelf even voorstellen. Mijn naam is Bhadravarman en ik kom uit Cambodja. Tijdens mijn studie in Java kwam ik Anh Hung tegen. Anh Hung behoort tot de Cham cultuur en nam mij helemaal mee in zijn leven. Hierdoor raakte ik geïnspireerd in de Cham cultuur, waardoor de liefde voor dit volk is ontstaan.
Toen ik voor het eerst bij Anh Hung thuis kwam, was ik compleet verrast. De mensen hadden speciale kleding aan. Zo had zijn vader een handdoek op zijn hoofd en een soort jurk aan en zijn moeder een soort sjaal langs haar haren. Later kwam ik er achter dat dit typische kleding is voor de Cham cultuur. Het zag er prachtig uit. Zijn vader vertelde interessante verhalen over de handel op zee. Ze hadden contact met landen en verschillende volken zoals de Filipijnen. Verder bouwden ze tempels om de goden van hun geloof te eren. Shiva was de godheid voor de Cham. Hij was de gene die het volk beschermde. Het was zo interessant en al snel hield ik van het volk. Daarom begon ik eens goed na te denken wat ik als koning voor dit volk kon doen. Ik als koning met al mijn macht, kan en wil graag wat doen voor dit volk. Zo ging ik elke dag naar de tempels om de goden te eren, waardoor ik een fantastisch idee kreeg. “Ik ga een nieuwe tempel bouwen voor dit volk!” “ik ga ervoor zorgen dat deze mensen een plek hebben om samen te komen, waardoor ik de saamhorigheid van dit volk kan versterken.“ Al snel had ik een groep bij elkaar, wie mij wilde helpen en toen begon het harde werk. Ik wilde een bouwwerk hebben wat speciaal en herkenbaar was voor het volk. Vandaar dat ik geen gebruik maakte van graniet, zandsteen of kalksteen, maar maakte ik gebruik van bakstenen. We lieten de bakstenen drogen in de zon en vervolgens lijmde we ze op elkaar lijmde  met zelfgemaakte hars. En het is gelukt, iedereen kwam de tempel bezoeken. Met trots en dank kan ik zeggen dat de tempel is uitgegroeid tot het religieuze centrum van de Cham-cultuur genaamd; My Son.Helaas is de Cham cultuur  aan het verdwijnen, maar gelukkig kan ik jullie nog steeds mee nemen in deze prachtige tijd. Er zijn naast de My Son nog vele andere overblijfselen van de Cham-cultuur, zoals het Cham Museum, de vele tempels en de Marble Mountains. Wanneer jullie deze bezienswaardigheden bezoeken zullen jullie zien en beleven waarom het een volk naar mijn hart is.